Százmilliárdos beruházást tervez Csányiék agrárcége

A határon túl is terjeszkedne a Bonafarm, tízéves terveket jelentettek be a cég születésnapi ünnepségén.

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be Csányi Attila, a cég vezérigazgatója a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Csányi a Pick új szalámigyára mellett az épülő állattartó telepektől és vágóhidaktól további piacszerzést vár, és abban bízik, hogy a vállalatcsoport hosszabb távon visszaszerzi a magyar élelmiszeripar hagyományos felvevőpiacait a határon túl is.

Az ünnepségen felszólalt Orbán Viktor is. A miniszterelnök nemzeti érdeknek nevezte, hogy 2030-ra a magyar vállalatoké legyen a hazai élelmiszeripar árbevételének és nyereségének döntő hányada.

A Csányi-családhoz köthető Bonafarm nyeresége tavaly az előzetes, még nem auditált adatok alapján elérte a 12 milliárd forintot. A Bonafarmnak két ágazatban van jelentős részesedése a magyar piacon: az MCS Vágóhíd Zrt. több mint 20 százalékát vágja le a Magyarországon levágott sertéseknek, ez közel egymilliót jelent, a Sole-Mizo Zrt. pedig az országban felvásárolt nyerstejnek közel harmadát dolgozza fel. A cégcsoportnál folyamatosan végeznek fejlesztési beruházásokat: jelenleg előrehaladott tervezés folyik egy új modern csirkevágóhíd felépítéséről a Hungerit Zrt.-nél és egy új szalámiüzem létrehozásáról a Pick Szeged Zrt.-nél.

hvg.hu
Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!