Belföld

Újabb koronavírusos beteget kezelnek Franciaországban – részletek

Egy újabb, ötödik esetben mutatták ki az új típusú koronavírus okozta megbetegedést Franciaországban – jelentette be szerdán Agnes Buzyn egészségügyi miniszter.

Jelezte, hogy annak az idős kínai turistának a lányáról van szó, akinél előző nap diagnosztizálták a vírust Párizsban.

A nő jól van, de nyolcvanéves apját intenzív osztályon kezelik. Rajta kívül még egy fertőzött van intenzív osztályon a többi három beteg közül, akiknél a múlt pénteken mutatták ki a megbetegedést.

A tárcavezető elmondta, hogy egy katonai repülőgép húsz fős egészségügyi személyzettel szerda este indul el a kínai Vuhanba. Mintegy kétszáz olyan francia állampolgárt szállít majd haza a repülőgép Párizsba, akiknél az új koronavírus tünetei nem jelentkeztek. A hazatérőknek ugyanakkor 14 napig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig karanténként egy számukra kijelölt „barátságos, családok számára is kellemes befogadóhelyen” kell maradniuk – mondta a tárcavezető.

Agnes Buzyn jelezte, hogy egy második járattal, amely csütörtökön vagy pénteken indul el, további franciákat és külföldi állampolgárokat, elsősorban európaiakat hoznak el Kínából.

Azokat, akiknél gyanús tüneteket észleltek, orvoscsoport kíséri és egy egészségügyi különgéppel elkülönítetten szállítják őket haza, majd azonnal kórházba viszik Franciaországban.

Franciaországban mind az öt koronavírusos beteg kínai vagy kínai származású, és valamennyien Kínában fertőződtek meg.

(MTI)

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül