Ultimátumot adott a Néppárt elnöke: kirúgással fenyegeti Orbán Viktort

Kilátásba helyezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP) a konzervatív közösség elnöke.

A magyar miniszterelnökkel egykoron jó viszonyt ápoló Joseph Daul (72) egy szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: ha Orbán Viktor (55) folytatja az Európai Unió becsmérlését, a Néppárt kirúgja, vagy ő maga lép ki onnan.

A Politico című neves brüsszeli portál tudósítása szerint az EPP feje egyúttal megvédte a pártcsalád választmányi döntését, amely kizárás helyett mindössze felfüggesztette a Fidesz tagságát, valamint egy háromtagú bizottságot állított fel „Bölcsek Tanácsa” néven.

Noha korábban a Néppárt valamennyi vezető személyisége ódzkodott attól, hogy konkrét határidőt nevezzen meg, Daul ezúttal nem ködösített. Mint mondta, az EPP novemberi kongresszusa előtt meghozzák a döntést a nagyobbik magyar kormánypárt jövőjét illetően.

Daul néhány éve még feltűnően jó viszonyt ápolt Orbánnal. 2017 márciusában például arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök is része az EPP egységének, „lehet vele beszélni”. Akkor úgy fogalmazott, „tűzbe merném tenni a kezem a barátomért, Orbán Viktorért”.

(politico.eu)

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!