VS.hu is feladja,megszűnik egy újabb médium

Megszűnik a Vs.hu. Az eddig is csökkentett üzemmódban működő portál megszűnését értesülésünk szerint február 11-én, hétfőn jelentette be Kalmár Tibor üzletágvezető a munkatársaknak. Ők nem voltak sokan: az utolsó időszakban már csak két teljes és két félállásban dolgozó újságíró alkotta a szerkesztőséget. A lap impresszumában Makai József megbízott szerkesztő teljesen egyedül szerepelt.

Hirdetés

Az immár a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (Kesma) tartozó lap lekapcsolását azzal indokolták a munkatársaknak, hogy a jövőben a hírportálok piacán egyetlen termékre, az Origóra szeretnének koncentrálni. Azt, hogy a munkát az Origónál folytassák, nem ajánlották fel az újságíróknak. A Kesma megtartja a domaint, de új cikkek többé nem kerülnek fel az oldalra.

A Vs.hu valójában évek óta élő halottnak számított a kormányzati médiacsoporton belül. A portál eredetileg 2013 novemberében indult, kiadója a New Wave Production, az ötletgazda pedig a WeLoveBudapest.hu és a WeLoveBalaton.hu oldalak alapítója, Száraz István volt, akiről abban az időben még nem volt egyértelmű, hogy valójában Matolcsy György jegybankelnök köréhez tartozik. Főszerkesztőnek Kerényi Györgyöt, a Kossuth Rádió egykori főszerkesztőjét kérték fel, aki 20 fős, jórészt fiatal újságírókból álló csapatot toborzott. A munkatársakat a legkülönfélébb médiumoktól csábították át. Az alapítók azt ígérték, hogy 20-35 éves fiataloknak szóló, friss szemléletű és független közéleti portált hoznak létre.

Az első fordulat a lap életében 2014 júliusában következett be, amikor Kerényit alig fél év után leváltották, és helyette Lebhardt Olivér lett a főszerkesztő. Az újságírók is lecserélődtek, az újoncok helyét tapasztalt szerzők foglalták el, akik többségükben az akkor frissen bedarált, kormányzati ellenőrzés alá került Origótól mentek át a Vs-hez. A következő másfél év volt a lap legsikeresebb korszaka, amikor a látogatottsága és szakmai elismertsége is folyamatosan növekedett.

Ennek a szakasznak vetett véget az emlékezetes MNB-finanszírozási botrány, ami gyakorlatilag bedöntötte a portált. 2016 áprilisában derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványai több mint félmilliárd forinttal támogatták a kiadó New Wave Production Kft. A cégről addigra az is egyértelművé vált, hogy csehországi tulajdonosain keresztül valójában Szemerey Tamás, Matolcsy György unokaöccse érdekeltségeihez tartozik.

A független médiumoktól érkezett újságírók a nagy összegű támogatás napvilágra kerülése után nem kívántak tovább dolgozni a portálnak, néhány nap alatt 12 újságíró távozott, köztük Lebhardt Olivér főszerkesztő is. A lap utolsó nagy dobása a kiperelt Századvég-akták nyilvánosságra hozása volt, ami 78 ezer oldalnyi dokumentumot jelentett, és négy évig kellett pereskedni érte a Miniszterelnökséggel.

via index.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!